Reprezinta stimularea musculara cu ajutorul impulsurilor electrice. Electrostimularea a primit o atentie sporita de-a lungul ultimilor ani datorita potentialului de a fi folosita ca o unealta importanta in cresterea fortei musculare in timpul antrenamentelor, ca o modalitate de recuperare eficienta la pacientii imobilizati partial sau total, precum si drept o metoda de recuperare eficienta la sportivii de performanta. Impulsurile sunt generate de catre un dispozitiv electric si sunt transmise cu ajutorul unor electrozi special catre muschii ce se doresc a fi stimulati, provocand astfel contractia acestora.
Cresterea fortei musculare cu ajutorul electrostimularii promoveaza adaptari neurale si musculare care sunt complementare cu efectele antrenamentelor clasice impotriva diverselor tipuri de rezistenta . Datorita caracteristicilor fibrelor musculare, diferite tipuri de fibre pot fi activate prin diferite tipuri de electrostimulare, si modificarile induse depind de pattern-ul electrostimularii.
Aceste pattern-uri, denumite protocoale sau programe, vor provoca diferita raspunsuri prin contractia diferitelor tipuri de fibre. Unele programe vor imbunatati anduranta, in schimb ce altele vor mari forta musculara.
Electrostimularea poate fi folosita drept unealta de antrenament, terapeutica sau cosmetica. In medicina, electrostimularea se foloseste in preventia atrofiei musculare care se poate produce in urma unor leziuni musculo-scheletale, precum fracturi osoase, sau leziuni musculare, ligamentare sau tendinoase.
Electrostimularea trebuie efectuata sub indrumarea unui profesionist avizat si poate fi eficienta in urmatoarele situatii:
Un pacient care beneficieaza de electrostimulare nu trebuie sa prezinte implanturi medicale de tipul pacemaker-urilor. De asemenea, electrozii nu trebuie plasati la nivelul sinusului carotidian, la nivelul pieptului sau scalpului. Electrostimularea se va folosi cu grija in timpul sarcinii sau perioadelor menstruale, precum si in alte conditii particulare care sunt afectate de contractIile musculare. Efectele adverse potentiale sunt reprezentate de iritatii ale pielii sau usoare arsuri.
Insa orice proces de recuperare corect se bazeaza pe un plan mixt de terapii si proceduri, personalizat in functie de afectiune, stadiu, profilul pacientului, si alti factori medicali obiectivi. Drept urmare, pentru a configura un plan de tratament, cu terapiile implicate, perioadele si tariful aferent planului, va rugam sa va faceti aici o programare pentru o consultatie initiala.
Nu uita, poți face o programare rapid sunând la numarul de telefon
0743 368 735