← Înapoi la pagina principală

Ce este drenajul limfatic

In timpul unui drenaj limfatic, se aplica o presiune usoara si precisa asupra ganglionilor limfatici aflati in zona picioarelor, mainilor sau a abdomenului, cu scopul de a accelera volumul fluxului limfatic, cel responsabil de eliminarea toxinelor si a materialelor infectioase din corp.


Efectele pot viza grabirea recuperarii dintr-o raceala sau eliminarea mai rapida a oboselii, dar si tonifierea pielii sau vindecarea afectiunilor limfedematoase. Este o procedura relaxanta si duce la o senzatie de picioare usoare.

Cum functionaza sistemul limfatic si ce rol are in imunitate

Sistemul limfatic poate fi considerat al doilea sistem circulator al organismului. Cu diferenta ca acesta nu beneficiaza de o pompa pentru a facilita transportul prin sistem, cum este inima pentru sistemul circulator, ci se bazeaza pe miscarea corpului si functia respiratorie.


Nodulii nostri limfatici sunt niste structuri interne mici si moi localizate in axila, in zona inghinala si a gatului, precum si in piept sau abdomen. Nodulii limfatici produc celulele sistemului imunitar care actioneaza impotriva infectiilor, in acelasi timp filtrand si fluidul limfatic si eliminand corpii straini. Atunci cand orice bacterie este prezenta in limfa, nodulii limfatici isi maresc productia de limfocite, generand inflamarea acestora.


Pentru ca miscarea corpului si functia respiratorie sunt cele care faciliteaza circulatia limfei prin vase si filtrarea ei catre noduli, lipsa miscarii poate duce cu usurinta la blocarea sistemului limfatic, lucru care face corpul susceptibil la infectii.

Efectele drenajului limfatic

Prin stimularea sistemului limfatic in sedinte de limfodrenaj, se urmaresc urmatoarele rezultate:

Cum se realizeaza drenajul limfatic - manual sau mecanic

Drenajul se efectueaza manual, prin masaj, sau cu ajutorul aparatelor speciale pentru drenaj. Metoda se alege in functie de obiectivele terapeutice. Pentru afectiunile usoare, cum ar fi un edem local de cauza inflamatorie, se poate apela la varianta mecanica, insa pentru o problema de cauza limfatica, cum ar fi limfedemul, este prefera drenajul manual, in cadrul caruia terapeutul poate drena si ganglionii.


In timpul masajului, terapeutul aplica o presiune usoara in punctele in care se gasesc ganglionii limfatici. Pe langa masajul ganglionilor, se maseaza si traseul vaselor limfatice pentru drenare.


In drenarea mecanica, se foloseste un aparat de presoterapie care presupune compresia si decompresia corpului cu ajutorul aerului. In cadrul Top Fiziokinetic, se foloseste aparatul Doctor Life.

Care sunt contraindicatiile drenajului limfatic

Contraindicatii: in cazul pacientilor care sufera de boli ale sistemului limfatic sau vascular, o boala oncologica, sunt in timpul sarcinii sau al alaptarii, medicul specialist trebuie consultat inainte de efectuarea sedintelor de masaj limfatic.


Insa orice proces de recuperare corect se bazeaza pe un plan mixt de terapii si proceduri, personalizat in functie de afectiune, stadiu, profilul pacientului, si alti factori medicali obiectivi. Drept urmare, pentru a configura un plan de tratament, cu terapiile implicate, perioadele si tariful aferent planului, va rugam sa va faceti aici o programare pentru o consultatie initiala.

Nu uita, poți face o programare rapid sunând la numarul de telefon

0743 368 735